Anders Høst med strålende innsats i Vasaloppet

Vår junior Anders viste nok en gang strålende innsats i turrenn.

Han gikk Vasaloppet, som er på 90 km,  på samme dag VM ble avsluttet i Oslo. Dette var debuten for Anders i Vasaloppet og for en debut! På første matstasjon var Anders nr 2!! Han endte til slutt på en fantastisk 59. plass rett bak meritterte seniorløpere som Jens Arne Svartedal og foran flere langløp spesialister. Vi gratulerer og gleder oss til å følge Anders framover! Les mer om hans løp under.

Vasaloppet_1

Anders (i blå Sportslagerdress) passerer forrest i elitefeltet etter 11 km, foran folk som Brink, Aukland, Ahrlin, Svärd og Østensen (Foto: SvT). 

Anders gikk rett i tet

Det var en kald morgen i Sälen, rundt minus 16 ved start, men det er som det pleier. Det litt uvanlige denne dagen var en 19-åring fra Lyn Ski, Anders, som skulle starte forrest med eliten. Allerede kl. 05.15 hadde han lagt skiene sine i sporet rett bak fjorårsvinneren, Jørgen Brink sine. Det vil si, dette var oppvarmingsskiene til Anders. Rennskiene var ikke ankommet, og både løperen selv og faren, som også skulle gå rennet, brukte tiden fra grytidlig innsjekking i sporet og nesten fram til startskuddet gikk kl. 08.00, til å spore opp Sportslagerets rennservicebil. I dag gikk nemlig Anders for sin arbeidsgiver, for Team Oslo Sportslager (men også Lyn Ski). Helst ville han har gått i den hvite Lyndressen. Da ville også de som fulgte sendingen på TV ha sett ham. Men skal du henge med tetfeltet, må du ha samme service som de øvrige, både når det gjelder smørning og langing av drikkeflasker hver femte km. Derfor gikk også Arne Post ( til vanlig Kjelsås og Team Milslukern) for Team Xtrapersonell, og Erling Christiansen (til vanlig Koll og Team Ozo Hotwater) for Team Oslo Sportslager. Da hører det med at de aksepterer å dresses opp av lagene som stiller støtteapparat. Ressurser avgjør.

Ikke minst som følge av stresset rundt skiene, var adrenalinnivået hos Anders temmelig høyt da det langstrakte startseglet hevet seg, og 16 000 løpere bølget over jordene ved Bergaby i Sälen, på vei mot Mora 90 km lengre øst i Sverige. Som han oppsummerer; han startet omtrent som i en 20- eller 30 km i Norgescup. Med unntak av en annen villstyring, 23-åringen Torjus Børsheim fra Ulvik, som stakk av fra feltet de første par milene, var Anders helt først ved passering Smågen etter 11 km (se bilde). Han ble kommentert på svensk TV, og på TV 2 registrerte ikke Børsheim, så de rangerte Anders aller først. Etter hvert slapp han seg litt tilbake, men også på Mångsboderna etter 24 km var han med i et samlet tetfelt, nå på en 25. plass. Ved passering 35 km passerte han på halen av et mer utstrukket og fragmentert tetfelt, på 47. plass, ett minutt bak Jørgen Brink.
Deretter måtte han slippe. Men han sprakk ikke. Han ble imidlertid gående alene i et vakum noen mil og mistet mange minutter og plasser, ned til rundt 65, til han ble hentet inn av en gruppe med blant annet Erling Christiansen. Han hang seg på og gikk seg deretter faktisk litt opp igjen. De siste 9 flate  km før mål gikk Anders på litt over 25 minutter, nøyaktig like raskt som Simen Østensen, og bare 55 sekunder svakere enn vinneren Jørgen Brink, som hadde en knallsterk avslutning og en rå sluttspurt. 
Det endte med en 59. plass i Vasaloppet, som er regnet som verdens eldste, mest prestisjefylte, og også av de hardeste turrenn, eller langløp som det kalles nå til dags. Noen vil innvende at han med et mer “modent” og “fornuftig” løpsopplegg kunne fått en enda bedre plassering. Men er det ikke nettopp ungdoms rolle og styrke, det å ta noen sjanser og satse der de litt eldre ville være mer forsiktige? Selv var han langt fra skremt; “En dag holder det hele veien”, var oppsummeringen i bilen hjemover.

Også leder i Lyn Ski, Ola Bjerke, gikk fort med 251 plass. Han deltok på et lag som gikk Vasaloppet inspirert av sykkeltaktikk. Les om dette på Langrenn.com. Vi finner også Håkon Høst på 569 plass – 46 minutter bak sønnen! Sikkert flere fra Lyn Ski med uten at vi har den fulle oversikten. Alle resultatene finner dere her 

/Håkon/CP