Hovedlandsrenn og Høsbjør

En aldri så liten notis – fra en aldri så liten klubb. Et notat om skirenn og overnatting på et sted vi aldri vil glemme.

Vi er på Hovedlandsrenn, en hyggelig sosial happening for 15-16 åringene. Deres “NM” – og et høydepunkt for sesongen. Vi har mange med fra vår romslige treningsgruppe, nesten alle. Det er vi stolt av. Nybygda har brettet opp dugnadsermene og gjør alt de kan for å servere 939 løpere med ditto støtteapparat et godt skirenn. Så langt, så bra.

I dag har utøverne trent I løypene – Det gikk opp, det gikk opp og så litt opp til. Noe ned, men følelsen av mest opp vant. Det er godt vi er skolert også fra Kollen. Været lekte med oss i dag og YR hadde sin fulle hyre med å følge med og opp. Skiftende alt – Snøen kom, tette fokk, så kom regnet. Det er ventet styrtregn, det er ventet mer snø, det er ventet flere minus, det er ventet flere varmegrader, det er ventet sol, det er ventet skyer. Ikke rart at smøreteamet vårt tripper lett rundt.

I morgen er det individuell start – det er 5 km for alle 15 åringene og jenter 16, så venter 7,5km for G16. Spenningen er på sin plass. Vi vet noen kan hevde seg, det blir gøy å følge med på. Vi vet at godfølelsen er mulig å finne der ute – for alle. Den vil vi finne!

Lørdag braker det løs med skate sprint – prolog. Noen få går videre, resten skal kose seg med cross løypa. Søndagen dukes det for den skikkelig store stafetten – vi har noen på seedede kretslag, Anna, Stella, Anders og Vilhelm. Resten går på klubblag – To x klassisk – 2 x skate.

Så er det boende – og her må vi få følge opp med en egen liten skrivesnutt. Vi håper de av dere som ønsker dere et annerledes opphold, gjerne en større gruppe, tar notater her – eller bruker copy tasten. Høsbjør bør legges til mulighetene.

Vi var i sterk undring før ankomst – og kan ikke helt rekonstruere hva vi forventet oss, men ikke helt dette. Web sidene mangler (om noen kjenner kallet og liker spesielle steder med historie og fantastisk inventar – hiv dere rundt – kjør en dugnad for stedet som rett og slett ikke kan tjene nok penger til å gå rundt for å holde alt dette ved like slik de gjør), selvsagt ingen booking.com, det går ikke raskest mellom slagene – men derfra og ut – for et sted!

Historien til Høsbjør startet i 1920, bygget som et flott sted for fiffen. Hit reiste man på ferie, her kunne man bivåne hopprenn i den internasjonale hoppbakken Høsbjør. Med sine rundt 50 rom – og stilsikre form og innhold, var det virkelig stedet for smak, hvile og sikkert festligheter. OIdeforeldrene til en av våre utøvere var her på bryllupsreise i 1930! Så kom krigen, og tyskerne tok seg til rette. Stedet ble fødestue for noen år. Det ryktes om at mye går igjen. Deretter fulgte forfallet. Da nåværende eier kjøpte stedet på 1980 tallet var det så ille at det meste smuldret bort. Siste eier var så lei at han ikke en gang hadde «giddet» å skru av vannet – skadene var store. Sakte, men sikkert har man bygget stedet opp – rom for rom. Med målet om å nå tilbake til fordums tid – og vi er der.

Hver krik og krok er seg selv nok. Møbler, antikviteter – samlet med omhu – vi ser det. Gardinene henger vakkert i store vinduer. Speilene i taket er pusset, utsikten fra spisestuen er som et maleri. Det er stue på stue med vakre møbler, egne særpreg. Dype skinnsofaer og dunkel belysning ett sted, yppige rokokko stoler i lyst rom med speiltak i et annet, en kjedet «sofa» fra noe som igjen minner om rokkoko et annet sted – og vi kan fortsette. Rommene holder også mål. Gode senger, små bad, men nok, et tv apparat du ikke husker eksisterte (virker sikkert), enkelt – men rent, pent og vakkert møblert. Nattbordslampen i «gull» har løveføtter. Det er mulig teknikken kunne vært bedre – det er lite som minner om hitech – men det i seg selv er befriende. Det gir pusterom.

Betjeningen vet ikke hva godt de skal gjøre for oss. Vi har parkert skiene i smøreteltet og unngått hjerteattak hos hotellsjefen – det gjør seg ikke å slenge rundt med ski her inne – det er så mye å veive borti. Det er godt med brannsikring her – i alle krinker og kroker – det er mye å beskytte. Vi lever fint uten skiene på rommet – Servering er når vi ønsker – og vi har byttet om på tider flere ganger, mens hotellet tar det med stoisk ro og bekrefter at de er her for vår del – Maten er også god, alle spiser godt.

I retur fra arena i dag kjørte vi gjennom blåtimen. Den rammet inn dette vakre bygget og ga det en helt egen magisk kraft. Velkommen til Høsbjør!

Her følger glimt fra Høsbjør – i morgen følger mer fra løpere – forhåpentligvis uten tett snøvær!