Løpsleder til Nordmarka Skogsmaraton har ordet

Lyn Ski bestod maraton-testen med glans

Etter tre års godt samarbeid med Jernbanens idrettslag, overtok Lyn ski i år eneansvaret som arrangør for det som ble det 24. Nordmarka Skogsmaraton. Årets arrangement ble en stor suksess. Rekorddeltakelse, gode idrettsprestasjoner, fint vær og svært gode tilbakemeldinger fra løperne gjorde det også hyggelig å være funksjonær.

Nordmarka Skogsmaraton har i løpet av 24 år opparbeidet seg en sterk tradisjon og posisjon innenfor løpsmiljøet. For Lyn Ski var målet at når vi overtok, skulle det beste av denne tradisjonen føres videre, samtidig som vi ønsket å markere en fornyelse. Det siste gjorde vi først og fremst gjennom å introdusere halvmaraton ved siden av full maraton. Vi var spente på mottakelsen, men det viste seg å gå over all forventning. Riktignok fortsatte helmaraton den nedadgående trenden vi har sett over de fire siste årene, med en tilbakegang på 100, men halvmaraton kompenserte dette mange ganger ved å få 500 deltakere, noe som ga 400 i pluss totalt. Enkelte har nok latt seg friste til å gå fra hel til halv maraton, men de aller fleste av halvmaratonløperne var antakelig nye i Nordmarka Skogsmaraton. Regnet i påmeldte endte vi så nær oppunder 1000 som det går an.

Lyn Ski stilte intet mindre enn 110 godt organiserte funksjonærer som sørget for alt fra startnummerutdeling, løyper, matstasjoner, målgang med premier og mer forpleining. Fysisk utslitte løpere og arrangører som sto på i opptil 12 timer i strekk klarte likevel å smitte hverandre med godt humør og skapte sammen en fantastisk god stemning hele løpsdagen.

Det varme været gjorde det nok tøffere enn vanlig for løperne, særlig på helmaraton, hvor vinnertidene var en del svakere enn vanlig. Herretoer fra i fjor, Gerhard Sletten, vant på en tid som var klart dårligere enn han hadde i fjor og det samme gjaldt damevinner Nicoline Baardtvedt.

På halvmaraton var det ingen tidligere tider å sammenligne med, men de beste tidene både for damer og herrer var sterke, den harde løypa og varmen tatt i betraktning. På herresiden var det skiskytteren Tarjei Bø som var best med 1,16,53, fulgt av Lyn Skis Anders Mølmen Høst på 1,18, 33. I dameklassen var Anne Nevin fra Strindheim best på 1,27.

For første gang hadde løpet egne juniorklasser. Noen juniorløpere fra Lyn stilte opp på halvmaraton, men her er det rom for mange flere. Klart beste junior ble Olaf Talmo fra Koll på 1,26.

22 Lyn-løpere sto på startstreken, de aller fleste på halvmaraton. Tatt i betraktning av at dette er en løype som passer skiløpere godt, noe ikke minst Tarjei Bø og Anders Høst demonstrerte, burde det være mulig å mobilisere langt flere av våre egne seniorer og juniorer, herrer og damer, til dette løpet. Det igjen vil kunne utfordre skiløpere fra andre klubber til å stille opp. Det vil også kunne gi Lyn Skis medlemmer et nærere forhold til den sportslige siden ved løpet og arrangementet. Foreløpig er nok de fleste Lyn Ski-funksjonærene litt på «utsiden» av idrettsgrenen maraton når de arrangerer- selv om det ikke hindret en svært god løperservice.