SMØRETIPS TIL ROSSIGNOL

Smøretips til Rossignolrennet:

 

RENGJØRING/KLARGJØRING:

1)      Gjør skiene ordentlig rene. Bruk Fiberlen fuktet med Smørerens. Det samles mye dritt i sålen selv om snøen er hvit. DENNE RENSEN AV SKIENE MÅ GJØRES UANSET, selv om du ikke har tenkt å legge på ny glider.

2)      Har du en messing eller stålbørste (bør man ha!) – børster du hele skien i fartsretningen etter at du har rengjort dem (pass på at de er tørre etter rengjøringen før du børster). Dersom du ikke skal (eller orker å) legge på ny glider er det en veldig viktig  å få børstet opp sålen!

 

BEHANDLING AV GLIDSONENE (gjelder både klassisk og skøyteski):

1)      Smelt inn SWIX CH8 eller LF8 glider (SWIX HF8 er et dyrere, men også veldig bra alternativ) – ev tilsvarende produkter fra annen produsent. Har du ikke noen av disse legger du på den glideren du har! Alt er bedre enn ingenting.

3)      Sikle av glideren med en plastsikling, pass på å gjøre dette med et jevnt trykk – ikke for hardt. Ta midt randen med en klisterskrape el tilsvarende.

4)      Børst opp skiene i fartsretningen med en stål – eller messingbørste. Ca ti drag over sålen med jevnt godt trykk – ikke altfor hardt.

 

 

BEHANDLING AV FESTESONEN (klassisk):

1)      Puss opp festesonen med 100 papir. Legg papiret rundt smøreklossen og bruk den som en «pussekloss». HUSK AT DU ALDRI RUBBER OPP/SMØRER SKIENE LENGER BAK ENN TIL MIDTEN AV HELEN. Vær nøye med å få en rett overgang mellom glidsone og festesonen. Tørk bort pussestøvet på sålen med litt papir/fiberlen

2)      Med mildværet kom klisterføret. Slik må det nå legges en klisterbase som grunnlag for dagsaktuell klister. Denne klisterbasen må dere legge hjemme.

 

a) Enkelt alternativ:Legg på et lag med Swix KB20 grønn klisterspray. HUSK Å DEKKE TIL GLIDSONENE før du sprayer på KB20. Denne sprayen er ganske flyktig – så pass på at det ikke lander noe klister spray over på glideren. Tips: Spray på en side av midt randen om gangen, etter at begge sider er sprayet – stryker dere over sålen med tommelen. Dette må gjøres umiddelbart, før klisteret størkner.

 

b) Mer avansert alternativ:Legg på Swix KB20 grønn klister spray som beskrevet over. La denne størkne. Legg så et tynt lag med Rode Viola Special eller Swix KX30 Blue Ice. Sistnevnte varmes med en varmlufts piostol/blåselampe og strykes godt ut med tommelen/håndbaken. Viktig at dette laget blir relativt tynt og godt strøket ut (jevnt) på sålen.

 

 

FESTE SMØRING

Etter nevnte base smøring er skiene nå klare til å smøres med dagsaktuell klister. Værmeldingen sier at det skal bli rundt null grader i morgen formiddag. Slik taler mye for at det blir Universal klister som vil være riktig dagsaktuell smøring. Både Swix K22N VM Universal og Rode Klister Multigrade er gode alternativer i så tilfelle. Dersom det meldte klarværet fører til at snøen blir litt mer aggressiv (skarpere føre) kan det hende vi må blande Universal klisteret med  lilla klister. Swix KX35 eller Rode Viola Klister vil da være gode valg. Muligens må vi over på ren lilla klister, men dette er ikke veldig sannsynlig gitt at det ikke blir kaldere enn 0 til minus 1 grad. Teorien er at en mer aggressiv snø krever en hardere klister type for å få godt feste og hindre at slitasjen blir for stor.

 

NB! IKKE SMØR MED RØDT KLISTER hvis værprognosen slår til. Ser at mange har en tendens til å legge rødt klister med en gang gradestokken viser pluss….. Rødt klister brukes bare hvis det er vedvarende regn – eller det er reinspikka påskeføre!

 

 

 

HUSK Å MØTE OPP CA 1,5 TIME FØR START – så rekker dere å gjøre klar ski, finne lagene dere skal gå på, orientere seg om løypa, startfelt etc. Se etter Lyn teltet og Lyn Beach Flag på stadion (samme sted som i dag).

 

 

Ikke la klisterføre ødelegge humøret, lykke til alle sammen!!