Lyn Ski i Birken: Rekorddeltakelse og mange gode prestasjoner

Stor bredde, plasseringer i toppen, og utmattede, men stolte debutanter, både på 16 og 80 år. Det er i kortform oppsummeringen da hele 85 Lyn-løpere gjennomførte Birkebeinerrennet 2013.

IMG 1034
Den eldste debutanten Carl med noen av de yngre på Sorknes kvelden før rennet. Fra v: Martin, Eivind, Herman, Elias og Mie

Stor Lyn-bredde og mange debutanter i Birken

Hele 85 Lyn-løpere fullførte rennet, og blant dem har vi talt 56 merker. Mange gode enkeltprestasjoner i aldersklassene. Alle kan ikke nevnes, men som alltid er det debutantene som både gjør mest inntrykk på andre, og som selv har hatt den sterkeste opplevelsen. Særlig må vi framheve gode prestasjoner og tider av 16-åringene Mie Bjørndal Ottestad og Herman Mølmen Høst. Også Martin Stangebye og Elias Wiklund gikk veldig respektable løp i yngste klasse. Bare det å gå 54 km i konkurranse når normaldistansen er 5 eller 10 km, er en imponerende prestasjon i seg selv. I den eldre juniorklassen debuterte Eivind Høydal og Morten Nævestad med sterke løp. Også Lars Bergendal var førstereis og tok ut absolutt alt over fjellet. Vi har ellers notert Turid Vikøren som debutant. I den andre enden debuterte 80-årige Carl Sommerfeldt i flott stil. Så har han da også bakgrunn fra stil-langrenn. Kan hende var det noen flere som unnslapp radaren, og som vi heller ikke fikk med på vårt bilde.

Morsomt er det også å se tidligere juniorløpere fra Lyn Ski, som gjør comeback i Birken. På veteransiden var det bred deltakelse og mange gode prestasjoner, men disse har gjerne sine egne fora for gjensidig skryt.

Eliten

Som tidligere omtalt hadde Lyn Ski hele 9 løpere med i elitepuljen i årets Birken. Dette til tross for at vi hadde ”avgitt” to til femmila i Kollen. Årets renn ble som i fjor preget av tøff start og utbrudd fra første kilometer. Som i fjor viste det seg at de gamle er eldst. Utbryteren ble innhentet og seieren gikk til den råsterke og teknisk effektive Anders Aukland. Lyns og Team Xtra personells andre Anders (Høst) måtte slippe feltet sitt i bakkene opp til Midtfjellet og gikk deretter alene nesten til mål. Det ble blytungt på dagens føre. Anders endte likevel på en 19. plass totalt, absolutt en sterk prestasjon i det sterkeste elitefeltet noen gang i Birken. Ellers i eliteklassen må særlig sisteårs junioren Fredrik Ole (FOOA) framheves, med en fin 60.plass, for øvrig like bak Stian Remseth Andresen, Team Xtra/Lyn Ski, som ble 51, men nok hadde hatt større forhåpninger. De øvrige av våre eldre juniorer og unge eliteløpere gikk også inn til veldig respektable tider og plasseringer.

Inger Hegstad Krüger gikk nok et imponerende løp, som faktisk holdt til en 7. plass totalt på kvinnesiden. Inger er jo både elite og veteran, og de aller fleste av Lyns veteraner på herresiden måtte nok en gang se seg slått.

I følge Skiaktiv.no er Lyn Ski 5. største klubb i antall påmeldte bak Rustad (128), Lillehammer (125) og Skiforeningen (123). Men av de rundt 90 påmeldte vi fant fra Lyn Ski – det var trolig flere – var det bare 79 som hadde skrevet Lyn Ski, eller Lyn Ski/ før eventuelt bedriftsnavn i påmeldingen.

hhøst