La Sgambeda – Langløpsguttas sesondebut

La Sgambeda


La sgambeda 1

Foto: G.Meneghello /APT Livigno

Lyn Ski sitt nye langløpslag debuterte i helgen i den italienske alpebyen Livigno. Konkurrentene var de sterkeste profflagene i Swix Ski Classics. Les om hvordan Lyn-løperne forberedte seg på konkurransen i 2000 meters høyde.

Vi har nå kommet tilbake til Oslo etter et ti dagers opphold i Livigno. Her har Lyn Skis langløpslag ligget og trent på rundt 1800 – 2000 meter over havet. Vi har forberedt oss til La Sgambeda, bestående av en 15 kilometer lagtempo og en 35 kilometer fellestart, begge i klassisk stil. Dette var første renn i langløpscupen, Swix Ski Classics.

Med to konkurranser som går på høyder mellom 1800 og 2100 m.o.h er lufttrykket lavere og kroppen reagerer annerledes enn i lavlandet. Man får høyere puls, og man må ta hensyn til at den muskulære belastningen er større. Spesielt de første dagene har vi opplevd store variasjoner på dagsformen. Derfor kan det lønne seg å akklimatisere seg den uvante høyden, dette tar i følge trener Hans Kristian 7-9 dager. I tillegg til akklimatisering inn mot rennene har vi fått gått på ski i fantastiske omgivelser.

La Sgambeda 2

Foto: Peder Stadaas

Lørdag 13. desember var det lagtempo på programmet. Laget vårt bestod av tre stykker: Joar Thele, Sondre Grønvold og Anders Høst. Her gjaldt det å gå som et lag, hvor summen av de to beste tidene ga sluttresultatet. I tillegg ble også lagenes beste løper fra kvinnens fellestart tatt med i beregningen. Vi hadde dessverre ingen jente på laget så fokuset ble å få til en god lagtempo blant oss gutta i tillegg til at dette var en veldig fin gjennomkjøring inn mot søndagens renn. Det er viktig å få til et godt samarbeid og klare å spille på hverandres kvaliteter. Vi forsøkte å få rulla til å gli best mulig ved å ha tydelige signaler for skifte av togfører samt at vi holdt bevisst igjen i de få stigningene som var for ikke å slite hverandre ut, men skape fart der avkastningen var høyest. Løypa på 15 km gikk nederst i dalen og var veldig flatt, vi var derfor ganske sikre i valget vårt av «blanke» ski. Dvs kun pigging uten festesmøring. Dette for å få best mulig glid i lettpartiene i tillegg til at det er enklere å få god flyt i rulla om alle staker enn ved flere teknikker. Totalt sett ble vi det 8. beste laget av 16 startende. Dette må vi si oss brukbart fornøyd med som det yngste laget i konkurranse med store team med profilerte løpere.

La Sgambeda 3

Foto: Peder Stadaas

Søndagens 35 kilometer ble av det ekstra harde slaget. Med flere worldcup løpere på start var det duket for et realt rotterace mellom langløpsspesialister og allroundere. Langløpsveteranen Anders Aukland stakk til slutt av med seieren. For Lyn guttas del ble det en 33. plass på Anders, 64. plass for Joar og 72. plass for Sondre. Joar og Anders var ikke helt fornøyde med dagens resultat og håper å komme sterkere tilbake utover vinteren. Sondre var fornøyd med sin debut i Ski Classics. Det er nok å bryne seg på utover som langløper og det gjenstår 7 renn i cupen.

La Sgambeda er også et renn for bredden. Her har man mulighet for å gå både et skøyterenn på 21 eller 42 km og et klassisk renn på 35 km. Begge rennene går i fantastiske omgivelser mellom Livigno-Alpene. Om man tenker på å gå et renn i utlandet kan La Sgambeda trygt anbefales for mosjonister på alle nivåer.

La sgambeda 4

Foto: Peder Stadaas

Peder Stadaas og Håkon Høst har også vært med på turen og hjulpet oss med smøring og service. Dermed har vi løpere kunnet bruke all energien på å gå fort på ski. Tusen takk for fantastisk støtte!

La Sgambeda 5

Foto: Peder Stadaas

Anders Høst