Reisebrev fra jr NM ALTA

Junior NM i Alta

Det er langt dette landet, men det meste er nord, skrev lyrikeren Rolf Jacbosen. At landet er langt, fikk Lyns juniorer erfare da jr. NM ble avviklet i Alta 3-5.mars. Med skjebnen i skroget til SAS, Norwegian, trailer-transport og værgudene var det relativt mye som skulle klaffe før alle stod på startstreken, i egen renndress og med egne ski på åpningsdistansen fredag. Stresshormonene pumpet heftig hos Søringan da et fly med overlast av folk og fe og Lyns trenere valgte å gjøre vendereis før landing Alta. Litt svinn må man kanskje regne med når ferden går til Finnmark? – «Det går vel helst godt», trøstet Altaværingene, som tipset Nordlyset om å ta en dans for å roe sine gjester med klamme armhuler. De fikk rett, Altaværingene. Alt fant sin plass, i tide, og mesterskapet kunne begynne.

 

Ingen innsigelser på at Alta er kåret til Norges styggeste by https://www.nettavisen.no/nyheter/alta-ble-karet-til-norges-styggeste-by-hva-skjedde/s/12-95-3424146685 , men naturen, kulturen og dugnadsånden skal ingen ta fra dem. En arrangør mer velsmurt enn det fineste, sveitsiske urverk skal ha stående applaus for at 700 ungdommer i alderen 16-20, kunne kappes med og mot seg selv tre dager til ende. At Lyn valgte å plante flagget sitt foran Finnmarks største høyttaler og landsdelens ivrigste speaker kan vi takke oss selv.

Hardt prøvede trommehinner til tross, Lyn-familien hadde herlige dager i nord. Flaks for alle at vær og føre spilte på lag og bevarte skjønnhetssøvnen til klubbens fingernemme smørere. Rode Multigrade og blå-Swix er nesten for lett for våre høyt elskede hedersmenn i smørebua!

Og resultatene lot ikke vente på seg. Allerede på mesterskapets første dag klinket landslagsløperen Tuva Brusveen-Jensen (K19-20) til med NM-gull på 5 km skøyting etter en ellevill avslutning. Ikke rart smilet gikk trill rundt hos Tuva og altmulig-pappa Amund. Flere løpere fulgte på med gode glid i sporet og sørget for sterke topp-30 plasseringer; Nora Sødal Raastad og Anna Sirevåg Nordengen (K19/20), Eira Engen Scheinert, Frida Hofgaard og Anna Fjeldheim Skjerven (K17), og Olav Underhaug (M17).

På krets-stafetten søndag stilte Oslo skikrets med desidert flest lag. 17 på herresiden og 12 på damesiden. En ganske smal trase skapte kork, stavbrekk og ett og annet fall, men all-in-all gikk det overraskende greit. Tuva hentet gullet hjem for Oslo med en ankeretappe det luktet svidd av, mens Nora gikk en solid førsteetappe for Oslos andrelag, som endte på fjerde plass.

I en ideell verden skulle alle løpere være friske, skadefrie og formtoppet til årets største happening. Virkeligheten er dessverre ikke alltid sånn, men med 22 startklare Lyn-løpere på plass i Altas teknisk krevende løypenett, med utforkjøringer sikret med gummimatter og merket «Kitzbühl», – har vi all grunn til å være stolte av den store juniorstallen vår, og de fire mest supportive trenerne i hele ski-sirkuset!

Fornøyde kan også Alta være etter å ha servert gjestene et mesterskap med folkefest i løypene og medaljeseremoni på torget. NM i Alta blir definitivt ikke glemt med det første. Nora og Tuva kan sågar legge seg ned på hvert sitt premie-reinskinn og drømme seg tilbake til marsdagene i Alta for all æve.