Reisebrev fra NM junior Stryn

lyngjeng_stryn”Opp i Otta” ble løsningen når Lyn ski dro til junior-NM i Stryn. Med overnatting på Otta ble en 7 – 8 timers biltur delt i to, slik at NM-løypene i Stryn kunne besiktiges på formiddagen på onsdagen. Flotte brede løyper i variert terreng. Her kunne det bli bra!

_MG_4039Team Kollen hadde denne gangen bestilt overnatting på Stryn Vandrerhjem pluss noen ekstra hus og hytter. Noe av sjarmen med Norges cup er sosialt samvær, god mat og husvære til å kose seg i. Et ungdomsherberge i Stryn lovet godt med sin sydvendte beliggenhet i et villastrøk litt opp fra byen. Alle i støtteapparatet har jo bodd på et herberge noen ganger i livet, så dette kunne bli bra. Nyfiken entusiasme ble imidlertid vendt til nølende begeistring da løperne inntok resep­sjonen. Litt uryddig og kanskje til nød shabby chick, men etter at 8 kvm 8 manns rom var be­siktiget, maten var prøvesmakt (pasta og rå pølser), og en dusj uten varmtvann, var dommen endelig – Lyn ski har da vært ute en vinternatt før.

Det var imidlertid ikke rom på herberget for støtteapparatet, så de ble sendt til seters – med bange anelser. Hvordan ville den løa se ut? Men seterlivet har forandret seg. Fjellhytte på 200 kvm, med oppstugu, varmekabler, flatskjermer, to bad,  slalåmbakke og ski­løyper utenfor døra, var til å leve med. Når det viste seg at Lyn i tillegg hadde med medbrakt kokk, var det nesten så støtte­apparatet helt glemte hvorfor de var der. 

Raskere, ivrigere og dristigere er det nye mottoet til støtteapparatet og løpere i M-17, og det gjelder både i sporet, i smørebua og i smøringsvalget. På klassikken på torsdagen viste igjen M-17 seg som gutter som har hatt evne til å nullstille seg etter Hovden, og som ikke bruker et NM til en enkel gjennomkjøring. Her var det bånn pinne hele veien. Simen på 8., FOA på 10. og Johannes på 30. plass. Fredrik, Nicolai, Jon, Mari, Agnes og Ida gikk det de kunne, det samme gjorde Fredrik S og Einar, men uten å oppnå poengplass. Håkon, Anders S og Audun gikk et flott løp og endte alle på tjuetallet og poengplass, mens Anders H nok en gang viste at han er kommet på et nytt nivå. Vegard var tilbake etter en fotballpause, men denne gangen var det nok vel mye is i rubben.

hytta_strynFredag var det fridag, test av skøyteski, og en mulighet for støtteapparatet til å kunne kose seg i fjellheimen i overdådig luksus. Men en gnagende dårlig samvittighet over verdens urettferdighet, resulterte i after ski på setra for alle Lyn-løpere, med grillpølser på gassgrillen på terrassen, Frode-quiz og YT-drikke (?!). Med god samvittighet kunne støtteapparatet kjøre løperne ned til nye prøvelser i herberget, mens kokken Trygve kunne briljere med sine kunster for resten av støtteapparatet, som ut over kvelden kunne vie hele sin energi til diskusjon av rotor-korkens nye anvendelses­område, (men som i rettferdighetens navn hadde preppet et tyvetalls ski i løpet av dagen).

Kunne det, ville det, men gjøre det – det var lørdagens utfordring i 10 km fristil. Audun og Anders S kunne og ville, men gjorde det ikke. Vegard og Anders H kunne ikke og ville ikke, og gjorde det heller ikke. Atten-åringene hadde heller ikke dagen, bortsett fra Håkon som gikk inn til en fin 33. plass. Agnes og Ida viste resultater i tråd med forutsetningene. Igjen var det syttenåringene som var raskere, ivrigere og dristigere. Simen beviste nok en gang at han er blant de aller beste 17-åringene i landet med sin 6. plass. Det samme gjorde FOA og Johannes med henholdsvis 15. plass og 26. plass.

_MG_3835Superveteranene i støtteapparatet må bare bøye seg i pulverstøvet (C105) for de nye junior­foreldrenes smøre- og preppekunnskap. Høydepunktet ble satt etter stafetten da Frode fikk en lett reprimande fra ekspertpanelet, for ikke å dele sin kunnskap i tilstrekkelig grad. Det er en anerkjennelse som kun få er forunt. Stafett er som kjent stafett, og med smørings­utfordringer ut over det vanlige ble det noen hektiske minutter før start. Uten is i rubben, stilte Lyn-løperne til start med bedre rubbe­ski enn de fleste. De beste Oslo-lagene endte på 11., 18., og 21. plass av 104 startende lag. Audun, Anders S, Simen, FOA og Johannes gikk på disse Oslo-lagene. Audun, Anders og Simen hadde for øvrige 5., 7 og 7. beste etappetid på henholdsvis første-, andre- og tredjeetappe.

De beste i Norges cupen kommer til finalen. I år kom Lyn-løperene Simen, FOA, Johannes, Håkon, Anders S og Audun til finalen på Tolga om tre uker – GRATULERER – lykke til!

 

Bjørn S

 

Marits bilder fra Stryn fredag-søndag finner du HER, og Odds fra torsdag finner du HER