Oppmøtetider og smøretips

Oppmøtetider: Stafett klassisk teknikk:

KlasserÅrskullDistanseStarttid

OPPMØTETID

S E N E S T

Mix jenter/gutter8-9-10 år3x2km

Start kl. 11:30

Oppmøte kl. 10:00
Mix jenter/gutter11-12 år3x2km

Start kl. 12:15

Oppmøte kl. 10:45
Jenter13-14 år3x3km

Start kl. 12:45

Oppmøte kl. 11:15
Gutter13-14 år3x3km

Start kl. 13:15

Oppmøte kl. 12:00

 

Smøretips til stafett Oslo Skifestival:

 

RENGJØRING/KLARGJØRING:

1)     Gjør skiene ordentlig rene. Bruk Fiberlen fuktet med Smørerens. Det samles mye dritt i sålen selv om snøen er hvit. DENNE RENSEN AV SKIENE MÅ GJØRES UANSET, selv om du ikke har tenkt å legge på ny glider.

2)     Har du en messing eller stålbørste (bør man ha!) – børster du hele skien i fartsretningen etter at du har rengjort dem (pass på at de er tørre etter rengjøringen før du børster). Dersom du ikke skal (eller orker å) legge på ny glider er det en veldig viktig  å få børstet opp sålen!

 

BEHANDLING AV GLIDSONENE (gjelder både klassisk og skøyteski):

1)     Smelt inn SWIX CH7 eller LF7 glider (SWIX HF7 er et dyrere, men også veldig bra alternativ) – ev tilsvarende produkter fra annen produsent. Har du ikke noen av disse legger du på den glideren du har! Alt er bedre enn ingenting.

3)     Sikle av glideren med en plastsikling, pass på å gjøre dette med et jevnt trykk – ikke for hardt. Ta midt randen med en klisterskrape el tilsvarende.

4)     Børst opp skiene i fartsretningen med en stål – eller messingbørste. Ca ti drag over sålen med jevnt godt trykk – ikke altfor hardt.

 

 

BEHANDLING AV FESTESONEN (klassisk):

1)     Puss opp festesonen med 100 papir. Legg papiret rundt smøreklossen og bruk den som en «pussekloss». HUSK AT DU ALDRI RUBBER OPP/SMØRER SKIENE LENGER BAK ENN TIL MIDTEN AV HELEN. Vær nøye med å få en rett overgang mellom glidsone og festesonen. Tørk bort pussestøvet på sålen med litt papir/fiberlen

2)     Legg på base. Husk at man alltid må ha et lag i bunn med smøring som en «heft» til dagsaktuell voks. Dette heter base.

 

a) Enkelt alternativ: Legg på et lag med blå voks; SWIX V30, smelt det inn i sålen med smørejernet (har du temperaturinnstilling på jernet stiller du det på 100 grader). Kjøl ned og kork ut. Kork fra kantene og inn mot midten. Hold smørekorken mot sålen med ca 45 graders vinkel, med andre ord; bruk kanten av korken. Hvis du ikke har mulighet til å smelte inn dette med smørejern kan du ev bare korke det godt inn godt istedenfor.

 

b) Mer avansert alternativ: Legg på et lag med grunnvoks, f.eks SWIX VG 35 eller tilsvarende – smelte inn med jernet på 100 grader og så korke (som ovenfor), mens voksen er varm. Kjøl så  ned skien/smøringen til romtemperatur og legg på et lag med SWIX V30 (vanlig blå voks), som du også smelter inn og korker ut. Følg samme prosedyre som med grunnvoksen, men kjøl ned skien til romtemperatur før du korker den.

 

 

FESTE SMØRING

Etter nevnte base smøring er skiene nå klare til å smøres med dagsaktuell voks. En fin regel er å legge tre lag dagsaktuell voks (oppå basen) – kork ut hvert lag (som beskrevet ovenfor). Med nåværende værmelding bør det ikke by på store problemer å finne en dagsaktuell voks som gir godt feste. Det er meldt minus 3 til 4 grader.

 

På grunn av stort innslag av kunst snø i Kollen er det en kjent sak at man ofte må smøre med noe varmere voks enn temperaturen tilsier. Aktuelle vokser kan bli Swix VR45, Swix VR55n og muligens så varmt som Swix VR62. Gode alternativer til VR45 kan være Rode Multigrade og til VR55n er Rode Violet (såkalt null Rode). Dette finner vi ut i Kollen i morgen. Hvis alle er ute i god tid rekker dere fint å smøre opp skikkelig feste før start.

 

HUSK Å MØTE OPP CA 1,5 TIME FØR START – så rekker dere å gjøre klar ski, finne lagene dere skal gå på, orientere seg om løypa/vekslingetc. Se etter Lyn teltet og Lyn Beach Flag på stadion (samme sted som i dag).

 

Oppmøtetider: Stafett klassisk teknikk:

KlasserÅrskullDistanseStarttid

OPPMØTETID

S E N E S T

Mix jenter/gutter8-9-10 år3x2km

Start kl. 11:30

Oppmøte kl. 10:00
Mix jenter/gutter11-12 år3x2km

Start kl. 12:15

Oppmøte kl. 10:45
Jenter13-14 år3x3km

Start kl. 12:45

Oppmøte kl. 11:15
Gutter13-14 år3x3km

Start kl. 13:15

Oppmøte kl. 12:00