Tour de Lyn _ løperskriv

Det fjerde Tour de Lyn, et tredagers rulleskirenn i Maridalen og Tryvann, gikk av stabelen 16. til 18. september. I år hadde Lyn Ski fått med seg langløpslaget Team Xtra Personell som medarrangør. Det betød at det også stilte fire løpere herfra, samt flere deltakere på topp nasjonalt nivå, spesielt på juniorsiden.

TdL_2011_3dag_9

Totalt deltok det i overkant av 80 løpere i løpet av de tre dagene.

Fredagen startet med skøyting prolog 7 km, med start og målgang på Låkeberget i Maridalen. Det var en fartsfylt og rask etappe med spurtpris underveis. I herrer senior var det Mats Breda fra Konnerud IL som vant klart. han skaffet seg med det en ledelse på over 20 sekunder i sammendraget. I dameklassen vant den svenske langløpsjenta Sandra Hansson, mest kjent fra Team United Bakeries. Hun tok en enda mer suveren seier og vant med nesten to minutter, og slo med det også de fleste av gutta. Simen Krüger ble beste Lynløper med en 3. plass i eldre junior. Ellers gjorde også første års junior Lars Bergendahl fra Lyn Ski et bra løp og plasserte seg godt i juniorklassen.

TdL2011_7

Dag 2 var det klassisk fellesstart. Med Team Xtra Personell med som arrangør var distansen nå doblet fra i fjor, til 35 km. En flat løype i Maridalen la grunnlaget for at det dannet seg mange felt og ”gruppettoer” som la seg i ruller. Den – relativt sett – lette løypa gjorde at spurtkanonene hang med helt til slutt og trakk det lengste strået (vi kjenner det fra sykkel). Sprinterne Simen Lanes og Sindre Wiig Nordby (nummer to), krysset målstreken først etter solide fartsøkninger mot slutten. LYN-løperne Fredrik Schwencke og Stian Svendby viste styrke og markerte seg godt i feltet, og endte kun 50 sekunder bak totalvinneren på det 35 km lange løpet. O2- snapperen Simen Krüger fra LYN Ski, som er mer kjent for sin kapasitet i tøffe kuperte løyper, var også med og satte sitt preg på løpet, og kom inn på en meget respektabel 4. plass i klassen eldre junior. Han viser med dette at han har fått en solid framgang i stakingen, og er nå ikke langt fra å være en komplett langrennsløper. Spurtdueller var det også i de andre klassene Med unntak for senior damer hvor Sandra Hansson vant klart, var det spennende spurtoppgjør med kamp helt til siste meter i samtlige klasser.

TdL_2011_3dag_69

Det var dermed klart at ingenting enda var avgjort da den siste dagen kom, med 6 km og en gjennomsnittlig stigning på 6-7 prosent fra Voksen skole til Tryvann. Mats Breda forsvarte sammenlagts eieren i en svært jevn duell med juniorverdensmester Sindre Bjørnestad Skar fra Bærums Verk , som dermed måtte ”nøye seg med” klasseseier i eldre junior. Fredrik Schwencke tok andreplassen i eldre junior både på etappen og sammenlagt. Medarrangør Team Xtra Personell sine løpere, som ikke var helt heldige de to første dagene, revansjerte seg på klatreetappen ved å ta tredobbelt i seniorklassen, hvorav Anders Høst, som også går for LYN Ski, ble nr. to. I den yngste juniorklassen for gutta ble det dobbelt sammenlagt til Bærums Verk med Erik Thorstensen og Petter Reistad, begge med imponerende etappetider på klatreetappen. I jentenes juniorklasse vant Ingeborg Treu Røe fra Fossum både sisteetappen og sammenlagt, og Sandra Hansson vant som ventet senior damer helt overlegent. Nest beste dametid kom imidlertid ikke i eliteklassen, men i mosjonsklassen, med Inger Hegstad Krüger fra LYN Ski. Hun holdt også unna for Team Xtra-”pensjonisten” Jens Arne Svartedal, som startet bak feltet og jaktet mosjonistene. De han ikke tok igjen, ble med i trekning om en treningstur til Mallorca med Team Xtra Personell! Vinner av denne gjeve premien ble Helge Bartnes fra Koll. Han holdt godt unna for Svartedal med en andreplass blant mosjonistene og med tur til Mallorca i tillegg så ble dette vel verdt strevet med 6 km motbakke.
Til slutt en takk til alle som har jobbet og stått på for å gjennomføre en av Norges beste rulleskitourer! Vi gleder oss til neste år!

TdL_2011_3dag_1

av Anders Mølmen Høst

bilder AB