Vakkert, tungt og sterke juniorprestasjoner i Birken

Godt over 70 Lyn Ski-medlemmer, hvorav hele 24 juniorer, gjennomførte årets Birkebeinerrenn. Juniorene var også de raskeste; Anders Mølmen Høst på 2.49 og blant jentene 15-årige (!) Solveig Hegstad Krüger på 3.59.
Årets Birkebeinerrenn ble, som mange så på TV, en vakker opplevelse. Men det ble også det tyngste siden 2004, noe som særlig skyldtes nysnø som blåste inn i sporene og skapte et trått føre. Smøreproblemer var det imidlertid vanskelig å snakke om i år.
raufjellet

Raufjellet, Foto: Geir Nilsen, Birken.no

15-årige Solveig føk over fjellet

Ungdom og bredde er to stikkord for deltakelsen. Blant de mange gode prestasjonene, vil vi trekke fram noen; Solveig Hegstad Krüger debuterte i Birken i en alder av 15 år. Mens foreldrene var nervøse for om ungjenta skulle finne veien over fjellet, og at de bare hadde kontakt med henne gjennom arrangørens mellomtidsservice underveis, så feide Solveig lekende over fjellet på tiden 3.59 og pallplass i yngste juniorklasse (16-17).

Hvor var du da Formo Hay ga Høst staven?

Faren til Anders Mølmen Høst (19) hadde andre bekymringer der han slet et godt stykke bak sønnen oppover mot Skramstadsetra. Preget av lett tungsinn, tenkte han hver gang han så en brukket stav langs løypa, at det kunne være sønnen som nok en gang hadde hatt stavuhell. Han visste heldigvis ikke hvor nær virkeligheten han var. Kort tid etter start hadde nemlig den ene staven til Anders løsnet fra håndtaket og forsvunnet, og desperasjonen var nær. Men like bak kommer klubbkamerat Audun Formo Hay, som raskere enn Terje Bogen til Oddvar Brå, overlater sin egen stav til Anders. Meldingen som formidles uten ord er; det er du som er vårt håp i dag! Anders grep staven og sviktet ikke. Han hentet inn igjen deler av tetfeltet, og med tiden 2.49, ble han nr. 31 i FIS Marathon-klassen, under ti minutter bak vinneren Rezac og med flere av de norske World Cup-løperne bak seg. Men den store prisen går til Audun; maken til uselvisk opptreden fra en aktiv løper under et renn har vi ikke hørt om. Audun måtte gå noen km uten stav før han fikk en ny og dårligere. Han gikk likevel inn til respektable 3.07.

Andre lovende

Andre prestasjoner som må framheves, også her juniorer; Fredrik Schwencke gikk inn til 3.plass i den eldste juniorklassen med sterke 2,59. Stian Svendby fikk pene 3.02, Fredrik Ole Oldereid Andersen 3.05, Anders Molander Skavland til 3.06 (med ødelagt stav store deler av veien), og på jentesiden Mari Bergendahl på 3.59 i eldste juniorklasse. Og når vi har ramset opp de beste, som alle er juniorer, unge og lovende, så må vi også nevne Lyn Ski-leder Ola Bjerke som gikk inn til gode 3.08. Han viser også en klart lovende utvikling, men hva hjelper det når han må slite med karer som Oddbjørn Hjelmeseth og neste år også Thomas Alsgaard i aldersklassen sin.

Andre burde sikkert også vært nevnt. Vi refererer heller litt statistikk som forteller litt om hvem det er som går Birken fra Lyn Ski; 24 er juniorer (i ordinær junioralder, ikke Birken-inndelingen), 8 er i 20-åra, 6 i 30-åra, 24 i 40-åra og 7 er over 50. De aller fleste av juniorene og litt over halvparten av de voksne klarte merket. Og mange av de godt voksne klarte det for første gang i år!

Stor suksess med egen buss

Nytt av året var at Lyn Ski hadde leid inn egen buss med sjåfør som fredag ettermiddag fraktet 45 Lynløpere fra Tåsen direkte til overnatting på Sorknes Gård ved Rena, til start lørdag morgen, og fra Lillehammer og hjem etter rennet. Behagelig, hyggelig og veldig rimelig.

HH