Smørehjelp for Lauritz B Minneløp 2017

Arrangør har lagt ut dette nå: http://www.sorkedalen.no/minnelopet/?p=567

Blå extra hadde litt dårlig feste, og myk voks så ut til å være litt farlig da det iset.

 

Dette anbefaler vi:

RENGJØRING/KLARGJØRING:

1)      Gjør skiene ordentlig rene. Bruk Fiberlen fuktet med Smørerens. Det samles mye dritt i sålen selv om snøen er hvit. DETTE MÅ GJØRES UANSET, selv om du ikke har tenkt å legge på ny glider.

2)      Har du en messing eller stålbørste (bør man ha!) – børster du hele skien i fartsretningen etter at du har rengjort dem (pass på at de er tørre etter rengjøringen før du børster). Dersom du ikke skal (eller orker å) legge på ny glider er det en stor viktig  å få børstet opp sålen!

 

BEHANDLING AV GLIDSONENE (gjelder både klassisk og skøyteski):

1)      Smelt inn SWIX CH8 eller LF8 glider (SWIX HF8 er et dyrere, men også et veldig bra alternativ), litt kaldere på morgenen, så de som starter før kl 1200 kan også bruke CH7/LF7 eller HF7 – ev tilsvarende produkter fra annen produsent. Har du ikke noen av disse legger du på den glideren du har! Alt er bedre enn ingenting.

3)      Sikle av glideren med en plastsikling, pass på å gjøre dette med et jevnt trykk – ikke for hardt. Ta midt randen med en klisterskrape el tilsvarende.

4)      Børst opp skiene i fartsretningen med en stål – eller messingbørste. Ca ti drag over sålen med jevnt godt trykk – ikke altfor hardt.

 

 

BEHANDLING AV FESTESONEN; BASE SMØRING (klassisk):

1)      Puss opp festesonen med 100 papir. Legg papiret rundt smøreklossen og bruk den som en «pussekloss». HUSK AT DU ALDRI RUBBER OPP/SMØRER SKIENE LENGER BAK ENN TIL MIDTEN AV HELEN. Vær nøye med å få en rett overgang mellom glidsone og festesonen. Tørk bort pussestøvet på sålen med litt papir/fiberlen.

 

2)      Legg på base. Husk at man alltid må ha et lag i bunn med smøring som en «heft» til dagsaktuell voks. Dette heter base.

 

  1. a) Enkelt alternativ: Legg på et lag med blå voks; SWIX V30, smelt det inn i sålen med smørejernet (har du temperaturinnstilling på jernet stiller du det på 100 grader). Kjøl ned og kork ut. Kork fra kantene og inn mot midten. Hold smørekorken mot sålen med ca 45 graders vinkel, med andre ord; bruk kanten av korken. Hvis du ikke har mulighet til å smelte inn dette med smørejern kan du ev bare korke det godt inn godt istedenfor.

 

  1. b) Mer avansert alternativ: Legg på et lag med grunnvoks, f.eks SWIX VG 35 eller tilsvarende – smelte inn med jernet på 100 grader og så korke (som ovenfor), mens voksen er varm. Kjøl så  ned skien/smøringen til romtemperatur og legg på et lag med SWIX V30 (vanlig blå voks), som du også smelter inn og korker ut. Følg samme prosedyre som med grunnvoksen, men kjøl ned skien til romtemperatur før du korker den.